KULLANICI KAYDI

Onay kodu cep telefonunuza yollanacaktır.

KULLANICI GİRİŞİ

Telefon numaranızı ve şifrenizi giriniz.

Tribünler boş kaldı!

13 Kasım 2014 | 14:07

22 yorum

17928 okunma

Ülke futbolunda 'Passolig' tartışması büyüyor. Kent Gazetesi, tribünleri taraftara, taraftarları da tribünlere hasret bırakan bu tartışmalı sistemi muhataplarıyla masaya yatırdı.

Türk futbolunda 14 Nisan 2014 tarihinde yeni bir sayfa açıldı. Yapılan yasal düzenleme ile kağıt biletler yerini elektronik bilete bırakırken, 'E-Bilet' adı verilen bu sistem 'Passolig' markasıyla uygulamaya konuldu. Geçtiğimiz sezonun son haftalarında bazı kulüpler bu sistemi uygulamasa da, yeni sezonda Spor Toto Süper Lig ve PTT 1. Lig kulüplerinin tamamı bu sisteme geçiş yaptı. Ancak uygulamaya dair tartışmalar dinecek gibi görünmüyor. Liglerin başlamasıyla beraber statların büyük ölçüde boş kalması, konuyu Türk futbolunun birinci gündem maddesi haline getirdi.

TRİBÜNLER BOMBOŞ KALDI

Spor Toto Süper Lig ve PTT 1. Lig'de sezonun ilk 9 haftası geride kalırken, saha içinden çok Passolig sisteminin gelmesiyle beraber boş kalan stadyumlar konuşuluyor. 11 Ekim 2014 itibariyle Passolig kart alan futbolsever sayısının 400 bini aştığı öğrenilmesine rağmen maç başına taraftar ortalaması 10 bin dahi yok. Passolig kart alan taraftarlar boş statlarda maç izlemek istemediği için karşılaşmalara gelmiyor. Bu durum, takımların bilet gelirlerine darbe vururken, bu istatistikle İngiltere 2. Ligi ve Almanya 3. Ligi'nin dahi gerisinde kalan Türk liglerinin marka değerinin de sorgulanmasına sebep oluyor.

TARAFTARLARIN KAFASI KARIŞIK

Karşılaşmaları stadyumlarda izlemek için Passolig kartı almak zorunda olan futbolseverler, bu sistem konusunda birçok farklı görüşü dillendiriyor. Neredeyse tüm takım tribünlerinde uygulamayı boykot eden ve ya etmeyen farklı tribün grupları ve dernekler olduğu görülüyor. Bursaspor taraftarları da bu durumdan nasibini aldı. Timsah'ı destekleyen taraftar gruplarından Teksas'ın büyük bölümü uygulamayı boykot ederken, Radikal grubu gibi bazı diğer gruplar ise e-bilet alarak maçlara gitmeyi sürdürüyor. Timsah'ın son haftalarda aldığı başarılı sonuçlar ve yakaladığı çıkışın da satışlarda fazla bir artışa sebep olmadığı görülüyor.

BURSASPOR TARAFTARIYLA GÜZEL

Stadyumların boş kalması kulüpleri her anlamda etkiliyor. Timsah, 26 bin 273 seyirci kapasiteli Bursa Atatürk Stadyumu'nda henüz 17 bin Bursaspor Passolig kartı ve 3 bine yakın da kombine satabildi. Konuya dair konuşan Bursaspor Kulübü Tesisler ve Taraftar Derneklerinden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Enver Kumova, taraftarları Passolig almaya davet etti. Söz konusu sistemin taraftarların çekince duymasına gerek olmayan bir sistem olduğunu belirten Kumova, "Uygulama ilerleyen haftalarda daha anlaşılır hale geldiğinde tribünlerimizin de yeniden eskisi gibi dolacağına inanıyoruz. Bursaspor da her takım gibi taraftarıyla güzeldir. Takımımız bu sene gerçekten iyi. Taraftarımız da arkamızda olursa 2010 yılındaki başarımızı yeniden kazanacağımıza yürekten inanıyoruz. Ben tüm Bursasporluları Bursaspor Passolig Kart'ını almaya davet ediyorum" ifadelerini kullandı.

BASKI VE DAYATMALARDAN BIKTIK

Bursaspor tribünlerinin lokomotif grubu Teksas Passolig uygulamasını boykot ediyor. E-Bilet uygulaması 2012'de henüz tasarı halindeyken açıklama yaparak buna karşı çıkan ilk taraftar grubu olma özelliğini taşıyan grubun büyük bölümü, alınan karar doğrultusunda A Takım maçları yerine altyapı ve amatör branş müsabakalarına gidiyor. Grubun resmi internet sitesi Teksas.org'u temsilen konuşan Yusuf Gazi, grup içerisinden Passolig alanların da olduğunu ancak genel kararın boykot olduğunu belirterek, "Kulüpleri, ligleri var eden taraftarlardır. Ancak hangi uygulama gelse taraftarların en ufak bir görüşüne başvurulmuyor. Bu uygulama da böyle geldi, bir dayatma olarak karşımızda duruyor. Zaten statlarda sürekli gözetim altındayız, onlarca kamera maç boyu bizi gözlüyor. E-Bilet buna ek bir şey de getirmiyor. Sadece baskı alanını genişletiyor. Toplumun her alanında şiddet var, sokaklara e-bilet getirebilecekler mi? Toplumsal bir soruna çözümü bizim üzerimizden arıyorlar. Bu baskıdan ve dayatmadan bıktık. İşin parasal kısmı da var. Kaç para olduğu mühim değil, tek kuruş bile olsa arma sevdamız üzerinden bir bankayı, bir kesimi zengin etmeyeceğiz. Stat boş kalacak diye milli maçlarda bunu uygulamıyorlar, bizim ve kulüplerin günahı ne?" şeklinde konuştu.

DURDURULMASI İÇİN DAVA AÇTIK

Bursasporlu taraftarlar, uygulamaya karşı bir hukuk mücadelesi de veriyor. 224 Bursa ve Bursaspor Gönüllüleri Derneği Başkanı Av. Serkan Sılacı, Bursasporlu bir müvekkilinin isteğiyle uygulamanın durdurulması için dava açtıklarını belirtti. Sılacı, sistemin ihalesinin mevduat bankası olmayan bir bankaya ihalesiz verildiğini ve bunun hukuki olmadığını vurgulayarak, şu sözleri kaydetti: "Kulüpler bunu seçtikleri firmalara yaptıramadı. Bir bankaya hapsedildiler. İşin fişleme yönü de var. Biz uygulamanın kulüpleri bilet hasılatından edişi, şiddeti ve küfrü engelleme söylemlerin yerine gelmemesi, kulüplere değil suçu işleyene ceza verileceği vaadinin hayat bulmaması gibi konuları da ekleyerek tedbirli bir dava açtık. Uygulamanın durdurulmasını istiyoruz. Bu bireysel bir dava ama çıkan karara göre tüm ülkede örnek teşkil edebilir. Bir sonuç alamadığımız takdirde şansımızı Danıştay'da idari dava açarak deneyeceğiz"

ASIL SORUN 6222

Bursaspor'u destekleyen bir diğer taraftar grubu Radikal, maçlara gitmeye devam ediyor. Grup adına konuşan Ceyhun Yıldırım, sistemini içlerine tam anlamıyla sindiremediklerini söylerken, asıl sorunun 6222 sayılı yasa olduğunun altını çizdi. Yıldırım, "Bu sistem yanlış bir sistem. Ama asıl sorun 6222 sayılı yasadır. Çünkü cezalar ve yaptırımlar Passolig ile değil 6222 ile uygulanıyor. Ayrıca tek bir kuruluşa yönlendirilmemiz, kişisel bilgilerimizin bazı kurumlarla paylaşılacak olması da yanlış. Ancak bunlara rağmen biz Passolig aldık. Almamızdaki en önemli düşünce, çıkan bu kanun ve sistemlerin bizleri tribünlerden uzaklaştırmayı hedeflemesi. Almazsak otomatikman oyundan çıkmış olacaktık. Eskiden nasılsak, şimdide öyle maçlara gidiyoruz. Madem tribünler bitirilmek isteniyor biz içindeyken bitirsinler" dedi.

LİGDEN İHRAÇ EDEBİLİRLER

Bursaspor Başkanı Recep Bölükbaşı ise, geçtiğimiz günlerde bir toplantıda yaptığı açıklamada, "Passolig bizim çıkardığımız bir şey değil. Bu bir futbol anayasası. Bunu değiştirmek maalesef mümkün değil. Bizim şampiyonluk yarışı içerisinde olduğumuz diğer takımlara baktığımızda Passoligli taraftar sayısı Galatasaray'ın 90 bin, Fenerbahçe'nin 70 bin, Beşiktaş'ın 50 bini buldu. Geçtiğimiz hafta Eskişehir misafir takımdı ama taraftar sayısı bizim taraftardan daha fazlaydı. Biz görevimizi yapıyoruz taraftarımız da görevini yapmalı. Passolig bir kenara bırakılmalı. Arma ön plana çıkarılmalı. Passolig bir anayasa. Futbol anayasası. Hükümete karşı duramazsın ki. Küme düşmeye kadar gidersin. Bu yasaya uymazsak ilk etapta 100 bin lira ceza verirler ama sonrasında ligden ihraç ederler. Maçlara gelmiyorsanız benden kimse başarı ve şampiyonluk beklemesin. Bu güne kadar taraftar maçlara gelseydi. kaybettiğimiz Beşiktaş maçını alırdık" dedi. Bölükbaşı, taraftarların maçlara gelmesi gerektiğini, bunun içinde Passolig alması gerektiğini söyleyerek, tüm taraftarların maça gelmesi gerektiğini yeniledi.

 Kent Gazetesi (Gökhan SEZER-Samet DOĞRU)

    • çılgın timsah  
    22 Kasım 2014 | 13:42
    ben her maça her deplasmana gidenim ama bu sefer bu tüpçü yendi beni çünkü çok sevdiğim Bursasporumu stad izlemiyorum ve sonuna kadar direneceğim almıyorum şu possoligmidir nedir zaten yazık ettiniz ya tüpçü ve ekibi bitirdiniz texas trübünü şovunu alın 1 yanınıza kına yakın
    • fanatik 16  
    19 Kasım 2014 | 08:41
    trübünler değil bu uygulamayı koyan beyinler boş kaldı..halkla ilişkiler denen, anket denen, araştırma denen, reklamını doğru dürüst yapmayan bir beyinsizliğin ürünü bu kadar olur..
    • salih  
    16 Kasım 2014 | 18:23
    siz uyurken adamlar gemliğe park dikmiş yakında stadın önünede başka bayraklar dikicekler umrunuzda değil kardeşim teksas eskidendi siz taşıyamıyosunuz bırakın bu işi..
    • maraton_x  
    16 Kasım 2014 | 18:06
    söylenene göre klüpler sezon başında pasolig den parayı almışlar,
    biz müşteriyiz... onlar satıcı
    bu gerçeği unutmadan sevdamızın peşinde olalım...
    beni iyice koyun görmesinler o kadar da değil 4 kombinem vardı hiçbirini almadım...
    store a gidip bissürü şey alıyorum buda kendimce yardımım... ama fişlenme konusunda canım çok sıkkın... kaldırılsın pasolig yine kombinemi alır devam ederim.
    • BC  
    14 Kasım 2014 | 23:34
    Ne sistemin kölesi olmak istiyorum nede Bursasporumu yalnız bırakmak istiyorum. İşimiz çok zor arkadaşlar
    • kapi  
    14 Kasım 2014 | 16:46
    -2
    Passolig alanlar haindir ben alamam abi kart felan bankaylami ugrascam internetlemi ugrascam umrumda olmaz ben detaylari kafaya takarim .icim rahat etmiyo bu karti almıyoruz biz almadigimiz surece Bursa tribunleri olucak kalkana kadar almiyoruz almak ZORUNDAMIYIM
    • Zoxex  
    14 Kasım 2014 | 11:31
    14
    Dik duruş veya inadı olan arkadaşları anlıyorum. Ama şuan söz konusun olan Bursaspor. Nasıl Bursaspor rant yeri değil diyorsan şuanki lig maratonunda Bursaspor inadın kurbanı olamaz. Konu Bursaspor. Susma haykır e bilet aldır...
    • berryroad  
    14 Kasım 2014 | 11:24
    14
    sezon başından beri tribünler bomboş arkadaşlar. gs 105 bin passolig satmış 10 bin kişiye oynuyor, bjk 88 bin passolige karşı 7-8 bine oynuyor, avni aker desen sinek avlıyor. bu durumdan en çok rahatsız olması gereken yöneticiler bu sistemi belki de el mahkum savunuyorlar. ben bir tane bu olayı eleştiren başkan yönetici görmedim 9 haftadır. tek yaptıkları taraftarı tribüne çağırmak. tff nin desen zaten Türk futbolu umurunda değil. marka değeri yerlerde sürünmüş sürünmemiş demirörenin umurunda değil ki futbolu getirdiği nokta ortada. siyasiler desen hallerinden memnun bu böyle devam edecek kimse kalkmasını beklemesin diyorlar. passoligi satan bankanın bu konuyla ilgili gideri sıfır olduğundan ne satarsam kar mantığında. bunlar böyle olunca taraftarın protestosunun hiçbir anlamı ve etkisi kalmıyor. bu böyle devam edecek arkadaşlar orası anlaşıldı. bu saatten sonra alan almayana, almayan alana saygı gösterecek çare yok.
    • baskannn  
    14 Kasım 2014 | 11:10
    -14
    Recep Bölükbaşı hastalısın. Son paragrafı okuduktan sonra iyice bilendim sana senin Bursasporda işin yok. Sana inag e bilet alıp başkan istifa diye bagircam. Sen yokken biz vardık o stadda. Bursa taraftarının suvlayamazsin. Garaftarr gelseymis bjk macini alırdık demissin. Gecen seni 29 bin kisi doldu bu stad. Ama sonuc ne 3-0 yenildik bjk ye. Maval okuma bize başkan !
    • Özgür A.  
    14 Kasım 2014 | 10:07
    ben aralık ayındaki mahkemeyi bekliyorum hukukçular insan haklarına aykırı maddeler olduğunu söylüyor, eğer ordan yürütmeyi durdurma çıkarsa ne ala, dava reddedilirse seve seve alıcam
    • Bucali  
    14 Kasım 2014 | 08:17
    Bizim halkımız koyun gibidir,eninde sonunda alır passolig'i maçlara gitmeye de başlar.Neleri kabullendi bu ülke,passolig'imi kabullenmicek.
    Kaç yıldır söylüyorum ligtv orda oldukça,herkesin tek derdi bizim gibilerin cebindeki son 10 liraya el koymak..
    Yani kısaca bizim ülkemizde futbol falan oynanmıyor,başka bir spor dalıda olmadığı için mecburiyetten izliyoruz işte.
    • ugur k.16  
    14 Kasım 2014 | 00:48
    Bugün ben ve 3 arkadaşımda aldık passolig kartını biletide yükledik arkadaşlar bir olalım gerisi hikaye klube katkı lazım dolduralım stadımızı bize bizden fayda var oraya girince hepimiz aileyiz fiş falan düşünmeyelim sadece Bursamıza bakalım şimdiden sağolun
    • sas  
    13 Kasım 2014 | 20:31
    -2
    Küfür ettigimiz aziz yıldırım kadar adam olsa bizimkiller pasolig getirmeseydiler 50 bin kişi izlerdik maçlari
    • hakkı kartalmış  
    13 Kasım 2014 | 20:29
    gecen gun bu kartın sahıbı banka aradı cevap vermedım alacaklı gıbı pesıme dustu ısrarla aradı sonunda cevap verdım kredı kartı vermek ıstedı anlayın nıyetlerını anen sunu soyledım bu kayıt altındakı gorusmeyı yetkılılere dınletın alın o kartı g.......unuze sokun dedım devamını yazamıycam
    • Patatesçi fuat  
    13 Kasım 2014 | 20:29
    Yıllarca kredi kartlarına, hükümet yanlısı kuruluşlara, demirörenin ürünlere para verirken boykotunuz nerdeydi. Bırakın bu boş passolig muhabbetlerini. Bedava bilet yok, istediğiniz gibi adam gibi maçını izleyen insanlara küfür edip salça olamayacaksınız. Tek amacınız kaos yaratmak. Dortmund, manu sizden daha az mı holigan? Amacınız takım sevgisi olsaydı bırakın passoligi, vatandaşlık verse almanız gerekir. Tamamen içi boş bir protesto.
    • olumunebursaspor  
    13 Kasım 2014 | 19:41
    Sadece Bursasporumuz icin degil turkcfutbolunun gelecegi icin e bilete hayir. Klupler birligi olrakmbiraz dik durus gosterin. Siyasi otorite astigi astik kestigi kestik. Bu uygulama yazili amaci icin yapilsaydi birilerinin dayisinin bankasindan cikarilmazdi sadece. Piyon degiliz insaniz. Ben kendimi kullandirmam arkadas
    • hard16  
    13 Kasım 2014 | 17:31
    16
    Kız arkadaşım ve ailem arasında kaldığım gibi bu durumda da kalıyorum !!!

    Yıllarca o koltuklarda otur. Bi tüpçü çıksın bi yasa çıkarsın sonra yasaya karşı olduğun için maçlara gitme, sezon başından beri Bursaspor maçlarını izlerken bir türlü atmosfere kapılamıyorum tekrar oraya dönmem lazım taraftarlar lig tv yi bitiremediği gibi bunuda bitiremezler....
    • bold  
    13 Kasım 2014 | 17:13
    tribünde büyüdüm her maça gittim ama bu sezon başından beri passolig almamak için bugüne kadar sabredebildim. bugün gittim passoligi aldım fakat asla ve asla bu kara düzeni dayatanlara, bu işten kuruş dahi olsa rant elde edenlere hakkımı helal etmiyorum.
    • fruerfeder  
    13 Kasım 2014 | 15:58
    13
    pasolig falan hikaye. taraftarı futboldan soğuttu bu federasyon ve şileciler.Bu düzen zaten yıllardan beri böyleydi.ben ise sadece Bursaspora kızdığım için stada gitmiyorum. her sene aynı terane.....5 senedir avrupaya git avucunu yala gel, iş işten geçtikten sonra abuk subuk transfer yap, paraları çar çur et, taraftarın sesine kulak verme, bi kaç zi bidi yüzünden batallayı harca 30 senedir maçlara giderim bu sene daha hiç gitmedim sebebide pasolig degil.isterse 100 tl olsun yine alır bu taraftarın çoğu passolig. yazıcı gibi biri gelmedikçede ligtv şerefsizlerinden seyretmeye devam edecegim.zaten sonucu beli olan 3 büyütülmüşler tiyatrosu izliyoruz.
    • Gurry  
    13 Kasım 2014 | 15:51
    numaralı koltuklarda oturmak sorun değil ancak, 1 tl bile olsa passolig kartı için tüpçü yanlısı zengin birine para vermek saçmalık. Bu yüzden boykota devam

GÜNDEM TWEET

FİKSTÜR