Bursaspor'da ibra edilmeyen Recep Bölükbaşı yönetimiyle ilgili skandalların ardı arkası kesilmiyor. Kulübün milyarlarca lira borca sokan ve birçok iddiaya yanıt veremeyen Bölükbaşı yönetiminin Bursaspor'a kalıcı kaynak sağlamak için Osmangazi ve Büyükşehir Belediye Meclisleri tarafından benzinlik kurma hakkı tanınan araziyi Faruk Bakgör'e akıl almaz istisnalar sağlayarak kiraladığı ortaya çıktı.
PARASINI ALMAK İÇİN YÖNETİME GİRDİ
Kulübü maddi olarak çıkmazsa sürükleyen ve Avrupa'dan men olma riskiyle karşı karşıya bırakan Bölükbaşı yönetimi, çareyi Bursaspor'un gayrimenkullerini elden çıkarmakta buldu. Bursaspor'da satışa çıkarılan yakın çevreyolundaki benzinlik arazisine Bursaspor eski yöneticilerinden Kemal Güler'in Recep Bölükbaşı ile tanıştırdığı Faruk Bakgör talip oldu. Kulüple Bakgör arasında yapılan pazarlıkla arazi 6 milyon lira peşinatla Bakgör'e satıldı. Ancak kulüp ekonomik anlamda batağa sürüklenirken bu arazi üzerinde de özel bir bankanın 40 milyon liralık ipoteğinin olduğu ortaya çıkınca, Faruk Bakgör anlaşmadan vazgeçerek verdiği çeki geri istedi. Bu sırada kulüp aldığı parayı futbolculara ve borçlara dağılmıştı bile. Bunun üzerine Faruk Bakgör, Bursaspor aleyhine alacak davası açtı. Bakgör, bu dava henüz devam ederken parasını alabilmek için Bölükbaşı'nın yönetimine girdi (Yatırımlardan Sorumlu Asbaşkan) ve yönetici olduğu süre içerisinde parasını geri aldı.
BENZİNLİK ARAZİSİNDEN VAZGEÇMEDİ
33 yaşındaki Faruk Bakgör, kentin en önemli noktaların birindeki benzinlik projesinden vazgeçmedi. Bu kez Bakgör'ün de içinde olduğu yönetim üzerine benzinlik kurma hakkıyla birlikte araziyi kiraya vermeye karar verdi. Bu sırada Faruk Bakgör de BG Petrol adında bir şirket kurdu. Kiralama için bu şirket Bursaspor Kulübü'ne teklifte bulundu. Ancak tek teklifle bu kiralamanın sıkıntılı olacağı düşünülerek, sosyal medya hesabından hükümete ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ağır sözler söyleyen paralelci Ersin Aktosun'dan da teklif alındı. Aktosun'nun bir başka özelliği ise Bakgör'ün tedarikçilerinden biri olması ve bu firmaya ısı yalıtım ve boya işleri yapması. Üstelik bu isim ekonomik olarak evini bile geçindirmekte zorlanan birisi olarak biliniyor. Yani Aktosun ile Bakgör arasında ticari bir bağ var ve aynı zamanda tesadüf bu ya hemşeriler.
10 YIL BOYUNCA KİRA ARTIŞI YOK
Osmangazi'de bulunan Bursaspor Kulübü Derneği adına kayıtlı 338 ada 3 parsel Soğanlı Mevkii Akaryakıt Lejantlı olan parselin 5+5 opsiyonlu tesisin yapılması için BG Petrol 65 bin lira kira artı teminat ve 2 yıllık peşin kira önerirken, Aktosun ise 70 bin lira kira ve teminat mektubu önerdi. Daha sonra yapılan pazarlıkla kira bedeli 75 bin liraya (KDV dâhil) yükseltilerek BG Petrol Nakliyat Gıda İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ile sözleşme imzalandı. Yapılan sözleşmede kiranın EPDK'dan lisans alındığı tarihten itibaren kira ödemelerinin yapılacağı belirtilirken, 10 yıl boyunca kira artışı yapılmayacağı da imza altına alındı. Kiralayan firma 2 yıllık kira bedelini avans verirken, kira süresinin dolmasının ardından ilgili firmaya yeni sözleşme için öncelik ve opsiyon hakkı tanındı. Yine Bursaspor'un en önemli değeri olan Bursaspor ismi ve logosunun kullanım hakkı da firmaya imtiyaz olarak verildi.
7 DÜKKÂN VE KİRAYA VERME HAKKI
Bursaspor ile BG Petrol arasında yapılan sözleşmeyle kiracı durumundaki BG petrol, hakkını 3. şahıslara devretme, alt kiracı alma gibi hakları da elde ederken, aynı araziye yapılacak olan 10 dükkândan 7'sini kullanma veya kiralama hakkını elde etti. İlgili firma bu 7 dükkân için ayrıca Bursaspor Kulübü'ne herhangi bir ödeme yapılmayacağını da sözleşmeye koydurdu. Bursaspor Kulübü'ne kalan 3 işyerini belirleme hakkı da kiracıya bırakılırken, kulübün kendi kullanmaması durumunda bu işyerlerini kiralama, kullanma ya da kullandırma noktasında öncelik hakkı da BG Petrol'e verildi.
BENZİN İSTASYONU İHALESİ
Bursaspor Kulübü Derneği'nin 24.10. 2014 tarihinde yaptığı petrol istasyonu ihalesine ise Kadoil, Q Petrol, Opet, Shell, Türkpetrol, Balpet, Petrol Ofisi, BP, Turkuaz, Total ve Lukoil teklif verdi. 6 milyon dolar artı kdv peşin kiralama bedeli veren Total firması kazandı. Ancak nedendir bilinmez sözleşme yazılı hale kadar getirilmiş olmasına rağmen imzalanmadı. Bunun üzerine ibre ilk olarak mülkiyetin satışına yönelik Bakgör İnşaata ve ardından da kiralamaya yönelik olarak B.G. Petrolcülük firmasına döndü. Her iki firmada da Faruk Bakgör ismine rastlamak mümkün.
ZARAR 20 MİLYON LİRA
Sözleşme ile verilen imtiyazlardan bir tanesi de kira kontratının 10 yıl boyunca tapuya şerh edilme hakkı. Bunun anlamı Bursaspor benzinliği kime satarsa satsın, yeni alıcının BAKGÖR'ü 10 yıl boyunca benzinlikten çıkartamayacak. Gayrimenkul yatırımcısı için önemli olan bir gayrimenkulün aylık net kira getirisi olarak değerlendiriliyor. Bu rakam şu an için benzinlikte net 60.000 TL olarak belirlenmiş durumda. Bu tarzdaki yatırımlarda kira çarpanı 144 ay olarak ele alınıyor. Yani yatırımcı, gayrimenkule yatırmış olduğu parayı 144 ayda geri almak üzere hesap yapıyor. Bu hesabı yapıldığında ise mevcut kira sözleşmesiyle belirlenen kira bedeliyle Bursaspor benzinliğinin değeri 8 milyon 640 bin liraya düşürüldüğü ortaya çıkıyor. Aynı Faruk Bakgör, kiralamadan tam 1 yıl önce bu benzinliği 30 milyon liraya satın almak istemişti. Yapılan bu kira sözleşmesinin ardından Bursaspor bu benzinliği satmak istese, bu sözleşme nedeniyle 8-10 milyon liraya ancak müşteri bulabilecek duruma geldi.
PARA BAKGÖR'ÜN KESESİNE GİRDİ
Müşteri Bursaspor bu rakama satmaya razı olsa bile sözleşmeye göre, satın almak ile ilgili öncelikte Bursaspor Proje ve Yatırımlardan Sorumlu eski asbaşkan Faruk Bakgör'e ait. Kısaca özetlersek, Bursaspor bu sözleşme ile 20 milyon lira zarara uğratılırken, 20 milyon lira haksız kazançta eski asbaşkanın cebine girmiş oldu.
BAKGÖR'DEN YENİ YÖNETİME RED CEVABI
İhalenin ardından gerçekleştirilen Bursaspor Kulübü Olağanüstü Kongresi'nde Recep Bölükbaşı ve yönetimi ibra edilmezken, Ali Ay kulübün yeni başkanı oldu. Bursaspor'u adeta ekonomik felakete sürükleyen yönetimde görev alan Faruk Bakgör'ü davet eden Ali Ay yönetimi, kulübün içinde bulunduğu sıkıntılar nedeniyle 10 yıllık kira bedelinin peşin ödenmesini istedi. Ancak Bakgör, bu isteğe olumsuz yanıt verdi. 30 milyon TL değerindeki araziyi aylık 75 bin lira bedelle kiralayan Bakgör, böylece 10 yıllık sürede kdv dâhil 9 milyon liraya elde etmiş oldu. Bursaspor'un ise eline 10 yılın sonunda toplam geçecek bedel ise 7 milyon lira. Sadece benzinlik ihalesinde ortaya çıkan bu gerçekler Bursaspor Kulübü'nün kasasının ve mülklerinin nasıl har vurup harman savrulduğunu da gözler önüne serdi.
BURSASPOR YARGIYA GİDECEK
Bakgör'ün olumsuz tutumu ve olayın vahametini gören Ali Ay yönetimi, aynı zamanda yönetimde yer alan TFF Hukuk ve İdare Yapılanmadan Sorumlu Asbaşkan Av. Hakan Dinçtürk'ü bu işle görevlendirdi. Dinçtürk, firmayı görüşmeye davet etti ancak toplantıya sadece Faruk Bakgör katıldı. Bursaspor ,Dinçtürk aracılığı ile Bakgör'e, 10 yıllık kira bedeli olan 9 milyon lirayı peşin ödemesi, peşin ödenen 1 milyon 440 bin liranın kulübe hibe edilmesi, yıllık kira artışı olarak sözleşmeye madde konulması ki bu yüzde 20-25 oranında bir oranda olacak şekilde ve Bursaspor'a bırakılacak dükkan sayısının da 3'ten 4'e çıkarmasını istedi.Kavgalı ve gürültülü geçen görüşmeler sonunda Bakgör'ün ilk etapta kabul ettiği bu talepler için sonradan olumsuz yanıt verdiği öğrenilirken, verilen sürenin ardından kulübün kamu malına zarar vermek ve ihaleye fesat karıştırmak iddialarıyla konuyu yargıya taşıyacağı ve Faruk Bakgör aleyhine verilen zararın tazmini için ayrıca dava açılacağı ifade ediliyor.