KULLANICI KAYDI

Onay kodu cep telefonunuza yollanacaktır.

KULLANICI GİRİŞİ

Telefon numaranızı ve şifrenizi giriniz.

Atatürk Stadyumu'na meşaleli veda!

FOTO GALERİ

VİDEO

19 Kasım 2016 | 11:00

3 yorum

9605 okunma

Atatürk Stadyumu'nun yıkılmasına tepki gösteren taraftarlarımız stadyuma gece saatlerinde girerek meşale yaktı ve aynı zamanda bestelerle eski günlerin özlemini yaşadı.

BURSA ATATÜRK STADYUMU TARİHİ

Merkez Osmangazi ilçesinin Altıparmak semtinin batısında, Kültürpark'ın doğusunda yer almaktadır.

1926 yılına kadar Bursa'daki spor müsabakaları ve futbol maçları Atıcılar'da yapılırdı. Atatürk'ün 20 Mayıs-14 Haziran 1926 tarihleri arasında Bursa'ya yaptığı gezi sırasında, Kolordu Komutanı Ali Hikmet Ayerdem Paşa ile dönemin valisi Kemal Gedeleç Bey spor tesisi için yardım istediler. Atatürk, bizzat 1000 lira katkıda bulunarak stadyum yapılmasını istedi.

Kolordu Komutanı Ali Hikmet Paşa, günümüzdeki stadyumun bulunduğu yerde "Beylik Bahçe" adıyla anılan dutluğu düzelterek Bursa'nın ilk spor tesisinin temelini attı. Bir süre sonra Vali Fatin Güvendiren Bey, 2 bin lira daha sağlamış ve günümüzdeki kuzey-güney yönündeki sahanın ve stadyumun yapımını başlatmıştı...Tesis 1930 yılında açıldı...

1934 Bursa Yıllığı'nda söz edildiğine göre stadyum 2 hektarlık alan kaplıyor ve 300 kişilik bir de betonarme tribünü bulunuyordu.

1938'de bu alanın biraz daha güneyinde doğu-batı yönünde yeni bir stadyum yapımına girişildi. Futbol sahasının doğu-batı yönü ile ekonomik olanaksızlıklar bu projenin gerçekleşmesini önledi.

1945'te Haşim İşçan'ın Bursa Valisi olmasıyla Atatürk Stadı son şeklini alacak şekilde yapılmaya başlandı. Sadece kapalı tribün ve dış duvarlardan oluşan bu yeni stat 1948'de tamamlandı. Ardından kapalı tribünün karşısına bir açık tribün yapıldı. Daha sonra Altıparmak yönündeki kale arkası tribünü de inşa edildi. En son 1970'de Merinos Fabrikası yönündeki kale arkası tribünü de inşa edilince Bursa Atatürk Stadyumu, bugünkü durumuyla ortaya çıkmış oldu.

İLK MAÇ

Eylül 1948'de Akınspor-Acar İ.Y. maçıyla açılan Atatürk Stadı'ndaki bu ilk karşılaşmayı Akınspor 2-1 kazanırken ilk golü sarı kırmızılı formayı giyen Nurettin Sezgiç attı. İlk golü yiyen de Acar İdman Yurdu kalecisi Faruk Aşkan'dı.

YENİLİKLER

Zamanla ek bölümler eklenerek kapalı tribün dışında iki kale arkası ve maraton tribünle geliştirilen stadyum 1978 yılında çimlendirildi. 1993 yılında maraton tribünün üstü kapatıldı. 1994-1995 yılında ise stadyum gece maçlarının oynanması için ışıklandırıldı. İlk gece maçı Bursaspor ile İstanbul ekibi Galatasaray ile arasında oynandı ve sahadan Bursaspor 1-0 galibiyetle ayrıldı.

1997 yılında A Milli Takımın Hollanda ile oynayacağı müsabaka Bursa Atatürk Stadyumu'na verilince Uludağ tarafındaki kale arkasının üstü uzay çatı sistemi ile kapatıldı. Böylelikle stadyumun 4 te 3 lük kısmının üstü kapatılmış oldu. Tüm stadyum koltuklandırıldı.

2010 yılının yazında ise Bursa Atatürk Stadyumu UEFA Şampiyonlar Ligi standartlarına yükseltildi. Yaklaşık 2 ay süren çalışmalar sonucunda zemin 5 metre kazılarak aşağıya alındı ve stat kapasitesi yaklaşık 7.000 kişi arttı.

 Teksas.org

    • Timsaah  
    20 Kasım 2016 | 02:28
    Günaydin
    • Muhammed Avcı  
    19 Kasım 2016 | 11:44
    Bu akşam 7 de Meşalesiz gelmeyin birader zaten aşırı karanlık oluyor dünden biliyorum.Bu gece maç cikisi herkes gelecek kalabalik olacagiz
    • mecid güner  
    19 Kasım 2016 | 11:35
    11
    Bu akşam tüm taraftarların katılımıyla yanacak saat 19.00

GÜNDEM TWEET

FİKSTÜR