Sağlam: Ülkemizde futbolun spor olduğu unutuldu

26 Nisan 2012 | 16:46

5 yorum

6170 okunma

Futbolculuk döneminde yeşil sahada yakaladığı başarıları antrenörlük döneminde devam ettiren Ertuğrul Sağlam, bu sezon ilk kez uygulanan Play Off sistemi için aceleye getirildi dedi.

İlk kez bir Anadolu kulübünü şampiyon yaparak, Türk futbol tarihine adını altın harflerle yazdıran başarılı teknik adam Ertuğrul Sağlam Türk futbolu ile ilgili Ege Meclisi'ne önemli açıklamalar yaptı.

''İzmir'den Süper Lig'e takım istiyoruz''

Manisaspor Süper Lig'den düştü. Bank Asya takımlarımız oldukça sıkıntılar yaşıyor. Ege futbolunda yaşanan düşüş hakkında ne söylersiniz?

Ege bölgesi çok güzel bir yer. Dün İzmir'i gezdik. Gerçekten İzmir cennet gibi bir yer. Hem futbol oynadığımız dönemde hemde antrenör olduktan sonra İzmir'e geldiğimizde keyif alırdık. Bu nedenle bir yada birkaç takımı ligde olmasını ben istiyorum. Bölgede bu doğrultuda önemli takımlarda var. Süper Lig tecrübesi yaşamış birçok takım var. Dileğimiz bu takımlarımızın önümüzdeki sezondan itibaren gerekli atılımları yapıp, tekrar Süper Lig'e dönmelerini istiyoruz. Bizde bu vesile ile sezon içerisinde birkaç defa İzmir'e gelerek bu şehrin keyfini çıkarmış oluruz.

Peki bu doğrultuda İzmir kulüpleri sizce ne yapmalı?

Klasik bir cevap olacak ama takımların vizyonu alt yapı ile doğru orantılı. Biz bunu yapmaya başladık. Birkaç yıllık doğru planlama ile lige çıkıldığında sağlam bir alt yapı olması çok önemli. Ayrıca kulüp ve taraftar alt yapılarıda oldukça önemli. Futbolda başarı gelmesi için varolan değerlerin üzerine koymak gerekir. Zaten bunu yaparsanız ligde kalıcı oluyorsunuz. Para harcayarak yapılan suni çıkışlar ile çıkılan yerden çok çabuk düşüyorsunuz. Dileğim şu ki İzmir'den bir iki takım Süper Lig'de olsun.

''Play Off sistemi aceleye getirildi''

Bu yıl ilk kez uygulanan Play Off'u nasıl değerlendiriyorsunuz? Play Off sistemi Türk futboluna yarar mı yoksa zarar mı getirdi?

Biz kendi adımıza Play Off iddiamızı devam ettirmek istiyoruz. Her iki kulvarda başarı için mücadele ediyoruz. Play Off sistemi açıkçası aceleye getirilmiş bir sistem. Uygulanırken bazı problemler yaşadık. Ama olumlu taraflarıda oldu. Süper Final bittikten sonra teknik adamlar olarak net fikrimizi ortaya koyabiliriz. Play Off sistemi ilk ortaya çıktığında önyargılar vardı. Play Off zaman geçtikçe önyargılar kalktı. Ama Play Off'ta ki amaç 4 takımın şampiyonluk içinde olması ve heyecan gelmesiydi. Ama Beşiktaş ve Trabzonspor'un yarıştan erken kopması o heyecanı tam anlamıyla hissettirmedi. Süper Final bittikten sonra TFF'de bizlerde oturup tam anlamı ile fikrimizi ortaya koyabiliriz.

Kupa maçında Sivasspor'u 4 golle geçtiniz. Hemen ardından Play Off karşılaşmasında 4 golle mağlup oldunuz. Kısa sürede takımın ve oyuncuların bireysel performansının değişiminin nedenleri nedir?

Yoğun bir maç trafiği var. Biz bu durumları bekliyorduk. O yüzden de hazırlıklı olmaya çalışıyoruz her zaman. Takımlar arasında çok büyük denge farkı olmadığı için özellikle oynadığımız iki maçta şu durum ortaya çıktı ki, maçın başında bulunan bir gol takımın dengesini bozdu. Daha sonra bireysel hatalar ön plana çıktı. İki aynı maçı aynı anda farklı yönlerde oynadık. Bu tarz durumlar her takım için yaşanabilir bir durum. Her takım için birbirini yenebilir. Bu durum aslında Türk futbolu açısından güzel bir durum.

''Futbolcularımızı üst düzey takımlara sunamıyoruz''

Avrupa piyasısında tam anlamıyla oyuncularımız yer alamıyor. Türk futbolunda yerli oyuncuların gelişimi ve kalitesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Kesinlikle bu durum Türk futbolunun en büyük sıkıntısı bu. Yetenekli oyuncularımızı üst düzey takımlarımıza sunamıyoruz. Bu durumun en önemli nedeni yabancı oyuncuların sayısının fazla oluşu. Bence acilen yabancı sayısının azaltılması gerekir. Bu yapılırsa yerli oyuncular takımlarında daha fazla yer alır. Birçok takım milyon Euro'lar harcayarak yabancı oyuncu transferi yapıyor. Bir yabancı oyuncu transferine harcanan bedelin beşte birini kulüpler alt yapılarına harcamıyor. Antrenörlerin bu konuda biraz daha sorumluluk alması gerekiyor. Genç futbolcu kazanmak kolay bir iş değil. Genç futbolcuyu bir maç oynatıp takıma adapte edemiyorsunuz. Hatalar yapabiliyor. Yaptığı hataları tekrarlayabiliyor. Bu konuda antrenörlerden önce taraftarların daha fazla hoşgörülü ve sabırlı olması gerekir. Hedefi olan takımlarda genç oyuncuların yaptığı hatalar hoşgörü ile karşılanmıyor. Bu durumda genç oyuncuların pskikolojisini olumsuz yönde etkiliyor.

''Ülkemizde futbolun spor olduğu unutuldu''

Taraftar sabrı ve hoşgörüden bahsederken, geçtiğimiz hafta İngiltere Premire Lig'inden düşen Wolverhampton taraftarı tarafından alkışlanarak uğurlandı. Bizim ligimizde son olarak Beşiktaş-Galatarasay derbisinde taraftarlar sahaya girdi. Seyircisiz oynanan birçok karşılaşma var. Türk futbol seyircisi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bizim ülkemizde kazanmak ve kaybetmek uç noktalarda yaşanıyor. Mağlesef kazanan sevincini çok düzgün bir şekilde yaşamıyor. Kaybeden sanki dünyanın sonu gelmiş, herşey bitmiş gibi yaşıyor. Bu durumda tabiki çeşitli olumsuzlukları ortaya çıkarıyor. Ama futbolu yöneten ve ön planda olan insanlar futbolun spor olduğunu hatırlatmalı. Ülkemizde futbolun spor olduğu unutuldu. Futbol bizim ülkemizde spor olmaktan çıktı. Elbette rekabet olacak ama kaybetmekte sporun içerisinde var. Futbolun spor ve sporunda eğlence, dostluk, kardeşlik ve insanların birbiri ile kaynaşma aracı olduğu anlatılmalı. Bunları anlatırken bizlerin bu gerçekler doğrultusunda söylemlerimiz ve davranışlarımızla örnek olmamız gerekiyor. Bunu yapabilirsek bi nebzede olsa şiddeti ortadan kaldırabiliriz. Bunları yapmazsak eğer diğer milletlere gıpta ederek, hayranlıkla bakmaya devam edeceğiz.

Kendi kariyeriniz için planlarınız ve hedefleriniz nedir? Yakın zamanda Avrupa'da bir takım çalıştırmayı düşünüyor musunuz?

Öncelikle şuan çalıştığım yer çok güzel bir yer. Dolayısıyla buranın kıymetinide biliyorum. Antrenörlük hayatımla ilgili en önemli başarıları yaşadığım yer. Şuan amacımız yakaladığımız başarıları istikrarlı bir şekilde sürdürebilmek ve Bursaspor'u her anlamda kurumsal yapısıyla büyük bir kulüp yapabilmek. Yeni stadımız seneye bitiyor. Şehrin sahip olduğu potansiyeli kullanarak Bursaspor'u birkaç sene içerisinde Avrupa takımı yapabilmek için çalışıyoruz. Bursaspor için yapmamız gereken çok şey olduğu için kendi adıma çok plan ve program yapmadım. Günü yaşayıp, günü değerlendirmek istiyorum. Zaten bu düşüncelerimizi yerine getirirsek, antrenörlük hayatınızla ilgili beklentilerinizi karşılayabilecek fırsatlar önünüze çıkıyor. O zaman geldiğinde değerlendirmeyi yaparız.

''Kulüpler gerçekçi hedefler koymalı''

Hem kulüp hem Milli takımlarda yaşanılan istikrarsızlığın sebebi sizce nedir?

Bu durum camialarda yöneticlerin kısa zamanda başarıya endeksli yönetim anlayışından kaynaklanıyor. Yöneticiler taraftarlarına ve camialarına gerçekçi hedefeler ortaya koymalı. Bu hem antrenörü hem futbolcuyu baskı altına almaz. Hemde ortaya bir başarı ortaya çıkardığınız zaman sizi, taraftarınızı ve camianızı mutlu eder. Misal Anadolu'da bir kaç takım bizim şampiyonluğumuzun ardından lige şampiyonluk parolasıyla girdi. Bursaspor oldu biz neden olmayalım diye düşündüler. Ondan sonra bu hedefi koyup camiayı ve taraftarı bu noktaya yönlendirdikten sonra kulüpler tarihinin en iyi başarısını yakalasa bile, yani ligi 3. yada 4. bitirse bile taraftarını mutlu edemediler. Gerçekçi olup o doğrultuda çalışılması gerekiyor.

Kulüpler uzun yıllardır yapılan yanlış transferler nedeniyle mali anlamda çok sıkıntı çekiyor. UEFA Mali Fair Play kriterleri nedeniyle kulüpler büyük sıkıntı çekecek. Bursaspor bu anlamda sıkıntısı olmayan nadir kulüplerden biri. Bu konuda ne söylersiniz?

Bursaspor ekonomik anlamda Türkiye'de borçsuz ve oyuncularına ödemelerini zamanında yapan nadir kulüplerden biri. Bu durum bizim kulüp içerisinde yaptığımız planlamanın bir parçasıydı. Özellikle önümüzdeki sezondan itibaren UEFA'nın Mali Fair Play uygulamasını devreye sokacağını biliyoruz. Bu durum bundan sonraki hedeflerimize sağlam adım atarak, diğer takımlara göre ön plana çıkacağımız önemli bir konu. Bursaspor olarak en büyük artımız bu durum diyebiliriz. Kulüpler gerçekçi olmayan hedefler koyunca, taraftarı mutlu edecek transferler yapmak zorunda kalıyor. Bu durumda kulüpler kendi gücünün üstüne çıkarak transferler yapmak zorunda kalıyor. Gelen başarısızlıkla beraber ekonomik anlamda sıkıntılar yaşanıyor. Kulüplerin en önemli başarısı düzgün bütçe oluşturmaktır. Düzgün bütçe kulüplerde huzur getirir.

Son olarak sporseverlere söylemek istediğiniz birşey varmı?

Ben şunu istiyorum. Gerek futbolculuk, gerek antrenörlük dönemimde futbolun sadece sahada oynanan bir spor olmadığını, işin toplumsal bir yönünün olduğunu belirtmek istiyorum. Bunu futbolcu arkadaşlarımıza da anlatıyoruz. Bizlerin sorumlulukları var. Aynı şekilde taraftarlarında onlarla güzel olduğunu düşünerek daha hoşgörü ve anlayışla hareket etmesini istiyorum. Takımlarını desteklerken Fair Play'den uzaklaşmasınlar. Bunu yapabileceklerine inanıyorum. Ve inşallah en kısa zamanda İzmir'e bir Süper Lig maçı oynamak için gelmeyi umut ve temenni ediyorum.

(Röportaj: Çağlar Aslan - Ege Meclisi)


 

    • Kelebek
    27 Nisan 2012 | 12:21
    Maraton sen beni güldürdün,allah da seni güldürsün.
    ertuğrul hocam bizim yüzümüzü senin kadar kimse güldürmedi,seviyoruz seni.
    • Maraton_x
    26 Nisan 2012 | 21:47
    Hocam bize bu kupayıda al yeter, hayatımızı alt üst ettin, her hafta deplasmana gider olduk. . . Iyisimi sen gel Bursaya belediye başkanı ol dinlenelim artık :)))
    • Serdar 1963
    26 Nisan 2012 | 18:44
    Iyigünde hocamıza sahip çıkıyoruz ama kötü günlerdede çıkalım armızada sabırsız taraftarlarda olabilir bi kötü sonuçta istifa sesleri yükselirse sağ duyulu taraftarlar bu duruma müdahale etmelidir
    • Garage 6
    26 Nisan 2012 | 17:14
    Adam gibi adam seviyoruz seni !
    • Karaca
    26 Nisan 2012 | 17:02
    Çekmişiz kafaları dalmışız hayallere Türkiye kupasını alacağız bu sene koyacağız fenerbahçeye, hayallerimiz elbet bir gün gerçek olacak ellinci yılında kupa bizim olacak yeryerinden oynayacak. Efsane tezahürat geri dönsün beyler.